Rekordszámú HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak Kelet-Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közös kutatása szerint 2016-ban 160 ezer új, HIV-vírussal fertőzött embert diagnosztizáltak Európa-szerte, akik közül 120 ezer fő Kelet-Európából származik.

"Ez a legmagasabb szám, amit valaha is mértünk egyetlen évben. Ha megmarad ez a növekvő trend, akkor nem leszünk képesek megállítani a HIV terjedését 2030-ra, ahogyan azt terveztük" - mondta a WHO európai igazgatója, Jakab Zsuzsanna. Hozzátette, hogy az újonnan diagnosztizált betegek már évek óta magukkal hordozták a betegséget, így a vírus erősödhetett és az illető továbbadhatta másoknak is.

Az ECDC igazgatója, Andrea Ammon azt mondta, hogy a fertőzés és a diagnózis közötti általános idő három év, ami hihetetlenül sok.

Ma 37 millió ember él olyan HIV-fertőzéssel, ami elég erős ahhoz, hogy belátható időn belül AIDS-é váljon. Senkit se tévesszen meg a tény, hogy ezek az emberek legfőképpen Afrika szegényebb régióiban élnek, rendszeres szűrések nélkül a fejlett világban is felléphetnek komoly komplikációk bárkinél. A WHO szerint 2007 óta 52%-kal nőtt az európai fertőzöttek száma: míg akkor 100 ezer főből 12-en, addig ma már 18-an élnek HIV-vel.

A HIV-tesztről további információért látogass el a Karolina Rendelő honlapjára!

(Forrás: Yahoo.com)